Accidentul submarin în Rusia, alertă de mediu: „Radiațiile sunt de 16 ori mai mare decât normale”

După câteva zile de negare a alarmelor ecologiștilor, vine acum o confirmare oficială din partea Rusiei: accidentul submarin atomic de la Severodvinsk, care a avut loc joi trecut, a eliberat un nivel de radiații de 16 ori mai mare decât norma.
Autoritățile ruse au raportat acest lucru, confirmând zvonurile care circulă în ultimele zile.

În șase dintre cele opt locuri monitorizate, agenția federală pentru Mediul Roshydromet a raportat, că au fost înregistrat un exces de radiații gamma de  4 până la 16 ori mai mari decât valorile normale. În accident, o rachetă de testare a exolodat în timpul unui test unde cinci persoane au murit.

Masacru în Tanzania: o cisternă cu combustibil a explodat carbonizând pe loc 57 de persoane

Inițial, mass-media rusească a raportat că nu s-a înregistrat nicio creștere a radiațiilor. În ciuda asigurărilor, localnicii s-au grăbit în farmacii să cumpere iod, folosit în mod normal pentru tratamentul expunerii la radiații. Cele cinci persoane ucise în incident și alte trei supraviețuitori au fost decorați cu Ordinul Curajului, una dintre onorurile Federației Ruse.

În ultimele zile, organizațiile ecologiste precum Greenpeace au denunțat pericol pentru mediu, acuzând Moscova că a vrut să minimizeze incidentul și să ascundă proporțiile reale ale dezastrului. Niveluri anormale de radiații atomice au fost înregistrate în ultimele zile, chiar și în Norvegia.

De Marius Oprea

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Tu nu-mi spune ce să scriu, eu nu-ți spun cum să gândești.
Dacă ai ceva de spus, scrie la
ro.mondonews24@gmail.com