zidul Berlinului

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului: ziua care a schimbat istoria

Germania sărbătorește aniversarea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului , prăbușirea simbol al Războiului Rece . Eveniment anticipat în săptămânile anterioare cu demonstrațiile a zeci de mii de oameni care s-au îndreptat spre vest spre ambasadele din Bonn la Varșovia, Praga, Budapesta.

Ridicarea Zidului Berlinului a însemnat o povară psihică uriaşă pentru oamenii care au rămas în partea estică. În afara barierei fizice, construcţia a produs daune ce aveau să dureze zeci de ani. A separat oameni şi a distrus în egală măsură destine şi mentalităţi. I-a făcut pe est-germani să se considere cetăţeni de mâna a doua în comparaţie cu fraţii lor din Vest.

”Cioc cioc, ajutați-mă să ies ”, mortul bate din conșciug în timpul înmormâtării sale / VIDEO

Între 23.30 și miezul nopții, barierele s-au deschis și în alte puncte de control. Mii de est-germani au ajuns în centrul Berlinului de Vest. În trei zile, două milioane de germani estici s-au mutat la Berlinul de Vest, în timp ce alți trei milioane de cetățeni ai RDG au trecut granița dintre cele două state din alte părți ale țării.

Cel mai puternic simbol al Cortinei de Fier şi al Războiului Rece, Zidul Berlinului a produs nenumărate drame ale separării, rememorate şi povestite acum pretutindeni. Şi reprezintă, în egală măsură, şi un avertisment pentru generaţiile viitoare.Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și InstragramTu nu-mi spune ce să scriu, eu nu-ți spun cum să gândești.
Dacă ai ceva de spus, scrie la
ro.mondonews24@gmail.com