inchisoare Rusia e1588398138288

Condamnat la moarte pentru o crimă pe care nu a comis-o : liber după 43 de ani de închisoare

Johnny Lee Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost eliberat după 43 de ani de închisoare. Condamnat în 1977 pentru omor, viol și tâlhărie, afro-americanul în vârstă de 63 de ani a spus întotdeauna că nu are legătură cu uciderea Katharinei Wright.

Însă coeficientul său intelectual 65, îl determinase mai întâi să se contrazică, apoi, potrivit anchetatorilor a mărturisit și, în cele din urmă, pe baza celor spuse, a fost condamnat la moarte. Dar pedeapsa a fost evitată doar pentru că, în bază al  coeficientului intelectual executarea unei persoane cu dizabilități mintale este neconstituțională. Descoperirea de probe suplimentare și constatarea discriminării rasiale suferite i-au garantat un nou proces.

Vatican: Elveția furnizează documente privind un enorm scandal financiar

În 2015, proiectul Georgia Innocence (organismul independent al avocaților care asistă condamnații și reușește adesea să analizeze cazurile) reușise să ceară noi teste ADN pe două probe: cravata soțului și cordonul halatului   de baie cu care, potrivit juriului din 1977, Gates o sufocase pe Katarina Wright. ADN-ul găsit era de la cel puțin cinci persoane diferite, dar nu de la Johnny Gates.

Avocații erau aproape să-i obțină libertatea, Gates a acceptat așa-numita „pledoariea lui Alford”: o procedură prin care reclamantul nu își declară vinovăția, dar recunoaște că parchetul a avut suficiente dovezi pentru a-l condamna. Pe baza acordului de pledoarie, Gates a fost condamnat la 40 de ani pentru omor. După 43 de ani s-a întors liber.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter, Instragram  și VK

Tu nu-mi spune ce să scriu, eu nu-ți spun cum să gândești.
Dacă ai ceva de spus, scrie la
ro.mondonews24@gmail.com