presedintele Burundi a murit

Președintele Burundiei, Pierre Nkurunziza a murit la vârsta 55 de ani în urma unui stop cardiac

Președintele Burundiei, Pierre Nkurunziza, a murit în urma unui atac de cord, la vârsta de 55 de ani, marți, 9 iunie 2020. Bărbatul a fost internat între sâmbătă și duminică după ce a început să se simtă rău în timpul unei partide  de volei . După ce starea lui să se îmbunătățească , un atac de cord i-a fost fatal. Cu doar zece zile mai devreme, soția sa fusese transportată de urgență la Nairobi pentru tratament medical după ce a contractat coronavirusul . Nu se știe dacă a fost infectat și el.

Nkurunziza la puterea țării de 15 ani și era gata să abandoneze conducerea lui Évariste Ndayishimiye, câștigătorul alegerilor din 20 mai 2020 . Fostul președinte a decis să nu mai candideze, deoarece Constituția impune o limită de două mandate consecutive. Acesta a fost și motivul pentru care au început numeroase proteste la începutul celui de-al treilea mandat (pe care Curtea Constituțională l-a declarat legitim pentru că a fost ales prima dată de Parlament și nu de popor) . A existat și o tentativă de lovitură de stat care a eșuat.

Maxi- scandal de spionaj din Argentina

În 1998, o instanță din Burndi l-a condamnat la moarte pentru crimele pe care le-a comis în timpul militanței sale. Dar în 2003 a negociat un acord de pace cu președintele de atunci, Domitien Ndayizeye, care prevedea imunitate în proces. Directorul adjunct al Human Rights Watch pentru Africa a vorbit apoi despre crimele comise în anii președinției sale . ” Atâta timp cât aceste abuzuri vor rămâne nepedepsite, această moștenire întunecată va apăsa asupra Burundiei mulți ani ” , a spus el.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Tu nu-mi spune ce să scriu, eu nu-ți spun cum să gândești.
Dacă ai ceva de spus, scrie la
ro.mondonews24@gmail.com