8/% din specia care populează Terra va dispărea . Alerta ONU: ” Mâna umană a provocat deja dispariția a 680 de specii ”

Se estimează că  8/% din specia care populează Terra  va dispărea. Avertismentul a fost ridicată de organizația ONU pentru biodiversitate (Ipbes), care s-a întâlnit săptămâna trecută la Paris. La întâlnire au participat reprezentanți din 130 de țări, care au cerut liderilor din întreaga lume să facă ceva pentru a opri exploatarea ecosistemelor, pentru a preveni dispariția unor specii.

„Liderii politici mondiali trebuie să acționeze”

„Sănătatea ecosistemelor de care depindem, precum și a tuturor celorlalte specii se deteriorează mai repede ca oricând”, a denunțat Robert Watson, președintele IPBES, care, alături de ceilalți reprezentanți, a redactat un rezumat asupra situației biodiversității . Potrivit raportului, în Europa, speciile cele mai afectate sunt ciocul, fluturele albastru și insectele, dar în primul rând albinele.

La risc, de asemenea se află și veverițe roșii, arici și lilieci. Datele analizate de cercetători ar arăta că Pământul începe „a șasea extincție în masă a istoriei sale, atribuită omului și activităților sale”, potrivit rapoartelor Agi. În ultimele câteva secole, de fapt, omul a provocat deja dispariția a 680 de specii: „erodăm pilastrii economiilor noastre, mijloacelor noastre de existență, securittății alimentare, sănătatății și calitatea vieții din întreaga lume”, a avertizat Watson. Dar „nu este prea târziu să acționăm dar numai dacă începem imediat și la toate nivelurile, de la nivel local la nivel mondial”.

Citește și Filipine, vulcanul Taal erupe pentru a șaptea zi la rând / VIDEO

 

Pentru a încerca să se limiteze dezastrul ecologic, ar fi necesară o acțiune imediată a liderilor mondiali pentru a reglementa exploatarea resurselor naturale și pentru a limita utilizarea pesticidelor, cauza morții majorității insectelor. Potrivit raportului ONU, oamenii au „modificat grav trei sferturi din suprafața solului, 40% din ecosistemele marine și jumătate din cele de apă dulce”.

Mai mult, mâna omului este, de asemenea, una dintre cauzele încălzirii globale, care a dus la schimbări drastice ale climei: acestea, afectează dispariția unor specii.

Deși nimeni nu vorbește despre „criza tăcută” care afectează biodiversitatea, acest lucru va avea un efect direct asupra fiecăruia dintre noi: alimentele, energia, apa potabilă, sunt expuse riscului, dacă nu se iau măsuri pentru a limita daunele. Iar ONU emite un apel: „Suntem încă la timp să protejăm ceea ce rămâne și să începem să restaurăm natura, dar pentru asta trebuie să ne schimbăm radical stilul de viață”.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram