Coronavirus, liderul nativilor amazonieni Paiakan, a murit

Carismaticul lider indigen al Amazonului, Paiakan, a murit după ce a contractat noul coronavirus, au declarat activiștii pentru protecția pădurii tropicale. Paiakan, care a devenit celebru pentru conducerea luptei împotriva proiectului hidroelectric Belo Monte în anii 1980, a murit într-un spital din Redencao, în nordul Braziliei, a declarat Gert-Peter Bruch, fondatorul grupului de mediu Planet Amazone.

Paiakan,  avea 65 de ani și era  liderul al oamenilor Kayapo. El a făcut alianțe cu alte grupuri indigene, activiști internaționali și celebrități și a fost principalul organizator al mitingului Altamira, o conferință din 1989 care a reunit adversarii proiectului Belo Monte și a reușit să convingă Banca Mondială să retragă finanțarea, deși proiectul a continuat apoi până în 2011. Există o singură pată neagră  în trecutul său, denunțarea unei studente pentru violență sexuală, o acuzație potrivit unora făcută pentru a-l împiedica să lupte împotriva mai marilor puteri care doreau să distrugă pădurile din Amazon.

Brazilia copleșită de Covid. Bolsonaro: „Îmi pare rău pentru victime, dar toți suntem datori cu o moarte”

A fost nominalizat pentru  Premiul Nobel pentru pace și a luptat împotriva planului președintelui brazilian Jair Bolsonaro de a deschide terenurile protejate ale Amazonului pentru agricultură și exploatarea minieră.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter,  Instragram și Odnoklassniki