Îndulcitorii artificiali îngrașă și cresc riscul de diabet

Persoanele care folosesc îndulcitori pentru a limita aportul de zahăr și pentru a nu se îngrășa se confruntă efectiv cu efectul opus, adică cresc în greutate. Și nu numai asta, consumul de îndulcitori crește de asemenea și riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Acest lucru este dezvăluit de o revizuire a studiilor efectuate de cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud , conform cărora persoanele care folosesc îndulcitori cu conținut scăzut de calorii (LCS) au mai multe probabilități să crească în greutate, exact opusul efectului la care se așteaptă consumatorii.

Cu alte cuvinte, îndulcitorii artificiali, adică acei îndulcitori cu conținut scăzut de calorii folosiți în loc de zaharoză, glucoză și fructoză, cu un gust intens dulce „fără calorii”, nu numai că nu au nicio garanție de siguranță dar ajută și la îngrășare.

 Citește și Victima abuzurilor, un băiețel de 7 ani ani i-a scris lui Moș Crăciun rugându-l să nu-l uite anul acesta

 

În ultimii 20 de ani s-a înregistrat o creștere de 200% a utilizării LCR în rândul copiilor și o creștere de 54% în rândul adulților. Pornind de la această presupunere, profesorul Peter Clifton – care a condus cercetarea – și echipa sa au revizuit o serie de investigații, inclusiv un studiu realizat în SUA pe 5.158 de adulți, realizat pe o perioadă de șapte ani în  care au descoperit că cei care au consumat cantități mari de îndulcitori artificiali  au luat în greutate în comparație cu cei care nu au consumat îndulcitori articiali.

 

„ Consumatorii de îndulcitori artificiali nu reduc aportul total de zahăr. Ei folosesc atât zahăr, cât și îndulcitori cu conținut scăzut de calorii și pot crede psihologic că se pot bucura de alimentele preferate. În plus, îndulcitorii artificiali schimbă bacteriile intestinale, care pot duce la creșterea în greutate și la riscul de îmbolnăvire de diabet de tip 2 , explică ei .

În mod similar, băuturile îndulcite artificial sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de decese,  boli cardiovasculare , accidente vasculare cerebrale și demență în rândul persoanelor în vârstă, dar nu este clar de ce. În  studiu s-a subliniat că înlocuirea acestor băuturi cu băuturi zaharoase sau sucuri de fructe scade riscul cu 5-7% de diabet zaharat de tip 2.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram