Refugiatii sirieni, inclusiv copii exploatati în campurile de alune pentru a produce Nutella

Refugiatii sirieni, inclusiv copii exploatati în campurile de alune pentru a produce Nutella

Câmpurile de alune din Turcia, pe care Ferrero le folosește pentru a produce Nutella, precum și alte companii multinaționale, au fost de mult timp acuzați de exploatarea muncitorilor și chiar de angajarea copiilor într-o manieră foarte neetică.

 

Un sondaj de la New York Times a dezvăluit fundalul teribil din spatele acestor locuri de muncă.

Aceste tabere, care se află în partea de nord a Turciei, exploatează o forță de muncă compusă, în ultimul timp, în principal de refugiați sirieni, dar și copii.

David Segal, corespondent de la New York Times, a asistat la modul în care familiile se luptă să supraviețuiască pe plantațiile de alune și sunt complet plătite.

 

În această țară se recoltează aproximativ 70% din producția mondială de alune, înainte de a fi transformată de giganții din sectorul alimentar Ferrero, Nestlè, Yildiz și de la alte companii multinaționale. Numai Ferrero, potrivit rapoartelor, ar cumpăra o treime din producția totală de alune a țării.

 

Este vorba 600.000 de ferme mici împrăștiate în nordul țării și care au fost în mijlocul unui scandal  deoarece printre muncitori există mulți copii. Potrivit studiului, guvernul turc a încercat, de asemenea, să lupte împotriva muncii de catre copii, dar nu în mod eficient și practic fără succes.

 

Acum, noutatea este că munca sezonieră este în creștere, iar protagoniștii exploatării au devenit refugiați sirieni, care locuiesc în corturi în interiorul sau la marginea câmpurilor de alune și care sunt cei mai vulnerabili față de cerințele angajatorilor (care, evident, nu ezitată să profitte ).

 

Sectorul agricol recrutează 200.000 de refugiați sirieni în fiecare an ca lucrători sezonieri. Puțini au un permis de muncă (care, printre altele, nu este necesar pentru sectorul agricol), ceea ce sporește și mai mult precaritatea, deoarece nu au nicio protecție juridică.

Acești oameni primesc un salariu de 10 dolari pe zi, aproximativ 8,90 de euro la care nu  pot renunța pentru că  altă alternativă pentru a trăi nu au . Acesta este apoi ceea ce primesc înainte ca plata să fie redusă și mai mult de către intermediari, care le găsesc de muncă în câmpuri și adesea își țin pentru ei peste 10% din salariu.

Foarte frecvente, printre altele, sunt minciunile despre salarii care sunt  sume forfetare . De asemenea, au fost raportate cazuri în care intermediarii au furat salarii fără să se preocupe de consecințe. Refugiații nu pot face nimic pentru a se apăra de acești profitori, nici măcar pentru a le raporta, având în vedere că nu au un contract de muncă regulat.

 

Munca este periculoasă și epuizantă, deoarece necesită lucrări pe pante deosebit de abrupte.  Unii lucrează șapte zile pe săptămână și până la 13 ore pe zi. Inutil de spus că dacă nu se muncește nu sunt plătiți.  Având în vedere sumele mici pe care le câștigă, mulți refugiați din Siria nu au de ales decât să-și pună la muncă și proprii copii.

 

Ferrero a reacționat la acuzații, spunând că face tot posibilul pentru a garanta drepturile lucrătorilor:

„Alunele pe care le folosim în Nutella® provin în principal din zona mediteraneană, în special din regiunea Mării Negre din Turcia și Italia, în special din Piemonte, Lazio și Campania. Recolta, atât în ​​Italia, cât și în Turcia, are loc de obicei între începutul lunii august și sfârșitul lunii septembrie, cumpărăm doar alunele crude din ultima recoltă disponibilă „, se arata pe site.

 

În plus, anul trecut, Ferrero a inițiat un program de reînceperea producției de alune.

Din nefericire, exploatarea lucrătorilor nu se limitează numai la producția de alune. În 2016, BBC a difuzat fotografii ale copiilor care lucrează în fabricile de cusut din Turcia în numele subcontractanților legați de marile branduri de modă europene (Asos, Zara sau Marks and Spencer).

 

Te-ar putea interesa și Angajati umiliti de superiori si fortati sa se tarasca ”in patru labe” pe o strada din centrul orasului / Video

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe MondoNews24

Urmărește pagina noastră de Facebook