Salarii de mizerie și în România: lista firmelor care produc îmbrăcăminte și care nu garantează un salar decent

Salariile din Etiopia și Bangladesh sunt mai mici cu 1/4 dintr-un salar decent. În România, este  chiar și mai rău …

Firmele importante de îmbrăcăminte nu sunt în măsură să garanteze salariile minime adecvate pentru lucrători: aceasta este rezultatul noului raport privind salariile industriei de îmbrăcăminte, publicat de Clean Clothes Campaign.

Douăzeci de firme de îmbrăcăminte au fost intervievate cu privire la salariile primite de lucrătorii lor. Răspunsurile au fost analizate și raportate în raportul “Tailored Wages 2019: The state of pay in the global garment industry” (Salarii pe măsura 2019: Situație salariilor în industria de îmbrăcăminte la nivel mondial), publicat de Campania Clean Clothes. Deși 85% dintre branduri au declarat că doresc să se angajeze să garanteze salarii care să permită lucrătorilor o viață decentă, niciuna dintre companiile intervievate nu a reușit să demonstreze că au întreprins acțiuni concrete pentru atingerea obiectivului.

„La cinci ani după ancheta noastră anterioară, niciun brand nu a fost capabil să facă progrese în ceea ce privește salariile, iar sărăcia în sectorul îmbrăcămintei, în loc să se îmbunătățească, se înrăutățește” explică Anna Bryher, autorul raportului.

Citește și  La 93 de ani își îndeplinește visul: cere să fie arestată pentru a vedea ce înseamnă ”să fi rea”

Pentru Debora Lucchetti, a campaniei italiene de îmbrăcăminte curată, inițiativele voluntare nu au reușit să garanteze drepturile omului ale lucrătorilor din cauza concurenței excesive din acest sector:

„Este adevărat că muncitorii care produc aproape toate hainele pe care le cumpărăm trăiesc în sărăcie, în timp ce marile branduri se îmbogățesc datorită muncii lor. Este timpul ca brandurile să ia măsuri eficiente pentru a contracara sistemul de exploatare pe care l-au creat și de care au profitat „, a adăugat ea.

În Bangladesh, salariile minime reprezintă mai puțin de un sfert din salariul care permite subzistența. Situația apare similară în Etiopia și chiar mai gravă în România și în multe alte țări din Europa de Est, unde salariile sunt egale cu 6% dintr-un salar necesar pentru supravivere.  Salariile atât de mici și nu pot acoperi acopere nevoile minime ale unei persoane sau ale unei familii. Nu își permit o viață demnă.

 

Lista firmelor care NU garantează un salariu  minim:

Adidas,
Amazon,
C&A,
Decathlon,
Fruit of the Loom,
Gap,
G-Star RAW,
H&M,
Hugo Boss,
Inditex,
Levi’s,
Nike,
Primark,
Puma,
PVH,
Tchibo,
Under Armour,
Uniqlo (Fast retailing),
Zalando

Singura excepție o reprezintă Gucci: un lucrător la această marcă își poate permite să trăiască decent în unele zone din Sud și din Centru datorită salariului primit.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram