Spania a aprobat eutanasierea.
Asociațiile și comitetele care luptă de ani de zile în favoarea unei legi care legalizează și reglementează așa-numitul „sinucidere asistată” au câștigat. În plină reapariție a pandemiei Covid, ieri Congresul Deputaților de la Madrid a aprobat, cu un vot istoric, legea care pentru prima dată în țară, care recunoaște dreptul la o moarte demnă, după o serie de încercări eșuate în ultimii ani . Cei doi parteneri majori ai guvernului lui Pedro Sànchez, socialiștii și Podemos, și-au petrecut timpul aprobând. 138 de deputați s-au pronunțat împotriva dispoziției legislative și au existat două abțineri.
Legea ar putea intra în vigoare încă din primăvara anului viitor. În formularea sa actuală, legea recunoaște dreptul la o moarte demnă ca un serviciu care trebuie plătit de sistemul național de sănătate, prevăzând aplicarea acestuia în cazurile în care un pacient care suferă de o boală incurabilă și ireversibilă afirmând în mod clar și neechivoc dorința să fie însoțit la eutanasie prin auto-administrare sau administrarea de către personalul medical specializat a unui medicament care cauzează moartea.
Citește și O fetiță de 2 ani refuză să poarte masca, familia este aruncată afară din avion
Cei care solicită eutanasierea trebuie „să aibă cetățenia spaniolă sau să aibă reședința legală în Spania sau un certificat de înregistrare care să demonstreze o perioadă petrecută pe teritoriul spaniol care depășește 12 luni, să fie majori și să fie capabili și conștienți la momentul depunerii cererii”, scrie în dispoziție . O comisie regională – formată din medici și psihologi – însărcinată cu autorizarea procedurii poate solicita pacientului confirmarea de mai multe ori pentru a cerceta orice gând secundar și pentru a putea propune proceduri alternative.
Solicitantul trebuie să confirme dorința de a accesa sinuciderea asistată, certificând absența oricărei presiuni externe, chiar de patru ori într-o lună: primele două ori în scris sau cu o înregistrare audio sau video dacă nu poate scrie, a treia oară după un interviu cu medicii și ultima dată chiar înainte de administrarea medicamentului letal. În cazul unei opinii negative din partea comisiei, pacientul poate face contestație.
Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24
Urmărește pagina noastră de Twitter, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit