Spațiu, o nouă mini-lună este pe cale să fie atrasă pe orbita Pământului

Din 15 octombrie, Luna va avea un alt corp ceresc care să-i țină companie pe orbita Pământului: se numește 2020 SO și este o mini-lună identificată de telescopul Pan-Starrs1 al Observatorului Halekala din Insulele Hawaii. Este a treia oară în istorie când un satelit minor a fost atras de forța gravitațională a planetei noastre. Potrivit NASA, însă, spre deosebire de cele două precedente, ar putea fi un obiect artificial, rămășițele unei rachete lansate pe orbită în 1966 .

Cu termenul de mini-lună, comunitatea științifică  indică un corp ceresc de dimensiuni reduse (cum ar fi un asteroid), care este capturat de forța gravitațională a unei planete și devine parte a acesteia pentru o perioadă de timp. a orbitei sale. Cu toate acestea, experții NASA par încrezători că SO 2020 are origini artificiale. Potrivit omului de știință Paul Chodas ar fi rămășițele Surveyor 2 Centaur , o rachetă spațială lansată pe 20 septembrie 1966.

Citește și Părinții împotriva profesorului, celui mai tatuat bărbat din Franța: „Sperie copiii

Pentru a confirma această ipoteză, agenția guvernamentală americană va trebui să aștepte ca obiectul să se apropie de planeta noastră. În acel moment, datorită examinării spectroscopice , vor putea determina dacă în jurul lui 2020 SO   există urme de dioxid de titan , vopseaua utilizată pentru a acoperi vehiculele spațiale.

Potrivit calculelor oamenilor de știință, se așteaptă ca corpul ceresc să fie capturat de pe orbita Pământului pe 15 octombrie . Mini-luna va ajunge la o distanță minimă de 50 de mii de kilometri de planeta noastră  și apoi va face o traiectorie neregulată care o va apropia până în februarie 2021 înainte de a fi lansată definitiv în spațiul profund.

Astronomii sunt convinși că pe parcursul istoriei sale, Pământul a capturat multe corpuri cerești pe orbita sa. Cu toate acestea, datorită luminozității reduse, sunt dificil de observat. Până acum, de fapt, acestea sunt doar două dintre mini-lunile înregistrate de agențiile spațiale: 2006 RH120 , tranzitat în 2006-2007 și în 2020 CD3 , interceptat în februarie  de proiectul telescopului Catalina Sky Survey.

Urmărește pagina noastră de Twitter,  Instragram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit