Statele Unite comemorează 18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 în care aproape 3.000 de oameni au murit

Statele Unite comemorează, miercuri ,18 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, în urma cărora aproape 3.000 de persoane nevinovate au murit. Atrocitatea a rămas mult ani înscrisă în memoria colectivă și a servit drept catalizator pentru un război global împotriva radicalismului islamic.

La optsprezece ani de la cel mai grav atac terorist pe pământul american, națiunea încă se luptă cu consecințele.

 

Ceremoniile de aniversare se concentrează în jurul amintirii celor aproape 3.000 de oameni uciși când avioanele deturnate s-au prăbușit într-un mall, la Pentagon și într-o tabără de lângă Shanksville, la 11 septembrie 2001. Toate numele victimelor vor fi citite  cu voce tare  iar în care momentele de reculegere sunetul clopotelor  vor marca momentele în care avionul s-a prăbușit și căderea turnurilor gemene.

Dar în ultimii ani a existat o conștientizare din ce în ce mai mare a suferinței unui alt grup de oameni legați de tragedie: pompieri, poliție și alții care au murit sau s-au îmbolnăvit după expunerea la epava și toxinele dezlănțuite în urma exploziilor.

https://youtu.be/CYJjTXBFVog

În timp ce cercetările continuă dacă aceste boli sunt legate de toxinele din 9/11, un fond de compensare pentru victimele persoanelor cu probleme de sănătate potențial legate de 9/11 a alocat până acum peste 5,5 miliarde de dolari. Cererile au fost depuse peste 51.000 de persoane.

Centrele de detenție din Libia: condițiile îngrozitoare în care stau migranții din Zintan

După ani de blocaje legislative, reducere de bani în fond și activism fervent din partea primilor salvatori și a susținătorilor acestora, Congresul din această vară s-a asigurat că fondul nu se va încheia. Trump, republicanul,  care se afla în oraș pe 11 septembrie, a  semnat măsura în iulie.

Bolnavii au primit anul acesta o nouă recunoaștere în piața memorială de la nivelul zero, unde noua poiană memorială din 11 septembrie a fost dedicată în această primăvară.

De Marius Oprea

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, vă rog să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.