Un milion de pași. Pantofii celor care fug de război, violențe și sărăcie

Un milion de pași. Pantofii celor care fug de război, violențe și sărăcie

Imaginează-ți că trebuie să-ți părăsești țara, locul unde te-ai născut, casa. Imaginează-ți  că trebuie să pleci de teamă că tu, familia sau prietenii tăi pot fi uciși. Imaginează-ți că ai de mers pe jos de zile, săptămâni sau luni prin deșert sau prin zăpadă sau că trebuie să atraversezi marea cea urâtă pe o pluntă sau o barcă de cauciuc în căutarea unui loc sigur.

Acest coșmar este realitatea a mai mult de 51 de milioane de oameni din lume, forțați să facă milioane de pași pentru a supraviețui. Dintre acestea, 16 milioane sunt refugiați, mai mult de 33 de milioane de persoane strămutate intern și circa 1,2 milioane de solicitanți de azil.

Pentru a supraviețui au fost obligați să-și căsătorească copila de numai 3 ani

De la conflictul din Orientul Mijlociu la violența cronică din Africa sub-sahariană, instabilitatea în Ucraina, Libia și Nigeria, mai mult de 51 de milioane de oameni sunt obligați să fugă și să trăiască în condiții disperate, de multe ori fără a avea acces la bunuri și servicii de minimă necesiate. Este cel mai impresionant exod al ultimilor cincizeci de ani.

Dar guvernele occidentale se concentrează pentru protejarea frontierelor lor.

În taberele supraaglomerate pentru refugiați sirieni, în deserturi din Africa și păduri din Serbia, în munții din Yemen, de-a lungul drumurilor din America Centrală în Statele Unite, pe insulele grecești și docurile din porturile siciliene, chiar mii de medici, asistente medicale, psihologi, logisticieni MSF ( Medici Senza Frontiere/ Medici Fără Frontieră) fac pașii lor pentru a ajunge la ei și a le oferi ajutorul de care au nevoie : ofere servicii de îngrijire medicală și psihologică,   îngrijire pentru femeile rănite și victime ale violenței, ajuta viitoarele mame însărcinate să nască, efectuează campanii de vaccinare, oferă hrană și apă curată.

„Acești oameni sunt forțați să fugă pentru că ei nu au nici o altă opțiune pentru a supraviețui – a spus Loris De Filippi, președintele MSF – . Aceste persoane sunt victime,  dar  sunt considerate o amenințare. Avem nevoie de o nouă abordare umanitară, care să privească  suferința lor nedescris și la motivele de fugire,  nu al statutul lor juridic sau la preocupările în țările unde ajung.”

De Marius Oprea

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram