În ultimele luni, atenția întregii lumi s-a concentrat asupra teribilei epidemii de Ebola care afectează Congo și zonele învecinate: totuși, din păcate, acesta nu este singurul flagel care afectează Africa Centrală, care de la începutul și până în prezent, 2019 se confruntă cu una dintre cele mai mari crize umanitare din istoria sa din cauza unei alte boli teribile care amenință să ajungă în Asia și Europa: malaria.
Centrul epidemiei care afectează inima Africii este situat nu departe de estul Congo, unde Ebola captează cea mai mare parte a victimelor sale
Burundi este de fapt țara care suportă cel mai mare număr de pierderi, care din ianuarie până astăzi estimăm în jur de 1800 de persoane. Această cifră – care este foarte apropiată de cea a deceselor de ebola în regiunea congoleză Kivu, aproximativ 1900 și devine și mai impresionantă dacă luăm în considerare numărul total de infecții, aproape 6 milioane de persoane, jumătate din populația stare mică situată în inima regiunii Marilor Lacuri. Și problema nu privește doar Burundi, ci și Uganda vecină, care în ultimele luni a înregistrat o creștere cu 40% a numărului de infecții comparativ cu anul trecut, o cifră alarmantă, care este însoțită de cele trei cazuri fatale de malarie înregistrate în iunie trecută la granița cu Republica Democratică Congo.
Consecințele războiului din Siria asupra un băiețel de 4 ani / Video
În Uganda, malaria este încă principala cauză de deces pentru copiii cu vârsta sub cinci ani, în timp ce în alte țări africane boala ucide multe victime din cauza lipsei unui diagnostic corect și în timp util: dimpotrivă, se teme că multe decese de Ebola în Congo au fost cauzate tocmai de incompetența personalului medical local, care ar fi schimbat simptomele febrile cauzate de virus pentru malarie „simplă”, tratându-le în consecință. O greșeală fatală și decisiv de evitat: malaria a provocat 435.000 de decese dintr-un total de 219 milioane de infecții în întreaga lume. Acestea sunt un număr foarte mare care îi alarmează pe medici și savanți.
Însă teama nu se oprește aici: schimbările climatice alarmează și mai mult pe savanți, care cred că în următorii ani am putea asista la o creștere bruscă a cazurilor de malarie și a altor boli purtate de țânțari precum dengue în Orientul Mijlociu și în Europa.
De Marius Oprea
Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24
Urmărește pagina noastră de Facebook, Twitter și Instragram