Spațiu, cea mai mare gaură neagră : devorează echivalentul unui soare pe zi

Gaura neagră  identificată pentru prima dată în 2018 s-a dovedit a fi mai mare și mai rapidă decât se aștepta. Analizele în profunzime au arătat că este de 8 mii de ori mai mare decât gaura neagră din centrul Căii Lactee. De 34 de miliarde de ori mai mare decât steaua noastră este capabilă să devoreze echivalentul unui Soare pe zi. Identikit-ul său este descris într-un studiu realizat de Universitatea Națională Australiană.

Acest canibal cosmic care, datorită atracției sale gravitaționale incomensurabile, devorează tot ceea întâlnește în raza de acțiune, inclusiv lumina, se află în centrul galaxiei J2157, miliarde de ani lumină din Sistemul Solar, datând de când universul era încă tânăr.

Colonelul Kvachkov: „coronavirusul este o operațiune teroristă pentru a prelua controlul asupra umanității” Video

Studiul a fost publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society de astrofizicieni de la Universitatea Națională Australiană, coordonat de Christopher Onken. Autorii au calculat că raza orizontului acestei găuri negre, acea limită insurmontabilă dincolo de care totul se termină între fălcile sale, este în jur de 670 de ori distanța medie dintre Pământ și Soare, egală cu aproximativ 150 de miliarde de kilometri, adică de peste cinci ori mai mare decât sistemul solar.

„Este una dintre cele mai mari și mai rapide găuri negre din univers și încă nu știm cum s-a format”, a explicat Onken. Pentru a vă face o idee, adaugă astrofizicienii, este ca și cum gaura neagră din centrul galaxiei noastre devorează două treimi din stelele sale. „Suntem foarte încântați – a concluzionat Onken – pentru că această gaură neagră ne va ajuta să învățăm multe despre galaxia în care se dezvoltă”.

Sursa foto: AFP

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Twitter,  Instragram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

Tu nu-mi spune ce să scriu, eu nu-ți spun cum să gândești.
Dacă ai ceva de spus, scrie la
ro.mondonews24@gmail.com