Pandemia, asemănătoare gripei se poate „răspândi în doar 36 de ore și poate ucide 80 milioane de oameni”, avertizează specialiștii

Pandemia, o boală asemănătoare gripei s-ar putea răspândi în întreaga lume în doar 36 de ore și ar putea ucide 80 de milioane de oameni, au avertizat specialiștii în sănătate la nivel mondial . Simptomele ei sunt asemănătoare cu cele ale unei gripe „obişnuite”, dar adesea sunt mult mai severe

Acestă urgență este evidențiată într-un nou raport OMS care spune că lumea se confruntă cu o amenințare tot mai mare de pandemii de boli care ar putea șterge milioane și ar provoca ravagii asupra economiilor. Raportul a menționat pandemia „gripă spaniolă” din 1918, care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni.

Ebola, masacru de copii în Congo. Alarma UNICEF: „500 de morți din 750 infectați”

Dacă acum s-ar întâmpla un focar similar moarțiiar fi mai mulți  iar boala s-ar răspândi mult mai repede, având în vedere numărul mare de oameni care traversează lumea în avioane în fiecare zi, au avertizat experții. În cazul unei pandemii, multe sisteme naționale de sănătate – în special în țările sărace – s-ar prăbuși. Raportul conține o hartă mondială care prezintă exemple de boli emergente și re-emergente care ar putea declanșa un focar – de la monkeypox umană și gripa H1N1 la Ebola și ciumă.

Consiliul de monitorizare global al pregătirii (GPMB), o echipă de experți în sănătate condusă de un fost șef al Organizației Mondiale a Sănătății, a elaborat raportul cu scopul de a sensibiliza liderii mondiali.

”Amenințarea unei pandemii răspândite în întreaga lume este reală.”

 

”Un agent patogen cu mișcare rapidă are potențialul de a ucide zeci de milioane de oameni, de a perturba economiile și de a destabiliza securitatea națională „, a spus grupul de experți.

GPMB este condus de Gro Harlem Brundtland, fost prim-ministru norvegian și fost director general al OMS, și de Alhadj As Sy, secretar general al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC). Raportul afirmă, de asemenea, că recomandările făcute într-un raport anterior au fost în mare parte ignorate de liderii mondiali.

Ceea ce rezultă din acest raport este deranjant: în ciuda progresului științific și tehnologic, lumea nu este pregătită să contracareze răspândirea unei pandemii. „Când vine vorba de pandemii, ne intensificăm eforturile în prezența unei amenințări serioase, dar când se estompează uităm repede. A sosit momentul să acționeze ”, este apelul GPMB.

Yemen, cazurile de holera cresc in mod constant: de la 140 la 2000 de suspecti pe saptamana

Raportul conține o hartă a lumii cu o listă de infecții posibile care ar putea declanșa o răspândire ipotetică și rapidă. Printre primii se numără virusul Ebola, Zika și Nipah și cinci tipuri de gripă. Celelalte includ virusul West Nile (cunoscut și sub denumirea de virusul West Nile, WNV), rezistența la antibiotice, rujeola, febra galbenă, febra dengue, ciuma și monkeypox umană.

Sursa: Daily Mail

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Tu nu-mi spune ce să scriu, eu nu-ți spun cum să gândești.
Dacă ai ceva de spus, scrie la
ro.mondonews24@gmail.com