Moașa care a salvat trei mii de copii de la moarte la Auschwitz

Cu certificatul de moașă într-un tub de pastă de dinți

Stanisława Leszczyńska s-a născut în 1896 în orașul polonez Lodz. Când avea 12 ani, părinții eiau decis să se mute la Rio de Janeiro. Acolo copila a învățat limba portugheză și germană, care după mulți ani i-au salvat viața. În 1916 sa căsătorit cu un tipograf din Lodz, Bronisław Leszczyński. Patru ani mai târziu, cuplul s-a mutat la Varșovia, unde Stanislawa și-a început studiile la o școală de moașe.

Au avut patru copii: Silvia, Bronisław, Stanisław și Henryk. După izbucnirea celui de-al doilea război mondial, au luptat pentru a-i ajuta pe evrei și au fost apoi arestați de Gestapo. Doi dintre copiii lor au fost transferați la Mauthausen-Gusen, în timp ce Stanisława și fiica sa au fost trimiși la Auschwitz-Birkenau. Soțul ei a murit în revolta din Varșovia.

Stanisława a fost foarte norocoasă. A reușit să aducă cu ea, într-un tub de pastă de dinți, câteva documente scrise în limba germană, care să ateste munca lui ca moașă. În ciuda riscului enorm,  s-a dus să vorbească cu Dr. Mengele, oferind asistența femeilor în timpul nașterii.

Citește și Turcia, la 28 de ore de la cutremur o femeie și fiica ei de 2 ani au fost salvate de sub dărâmături

 

În „Raportul unei moașe la Auschwitz” ea a scris: „Până în luna mai 1943, copiii născuți în lagăr erau uciși cu cruzime,  înecați într-un butoi umplut cu apă . Mai târziu, mama își vedea corpul fiului nou-născut  aruncat la pământ, unde erau mâncați de șobolani” .

Stanisława a primit ordin să se comporte cu copiii ca și cum ar fi morți. La scurt timp, ea a reușit să se opună doctorului și s-a revolat: „Nu! Nimeni nu poate omorâ copiii! ” Și așa femeia a asistat la aproximativ trei mii de nașteri și niciunul nu s-a mai născut mort și nicio femeie nu a mai murit .

Nici chiar și cele mai bune clinici din lume nu s-ar putea lauda cu aceste statistici.

 Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Tu nu-mi spune ce să scriu, eu nu-ți spun cum să gândești.
Dacă ai ceva de spus, scrie la
ro.mondonews24@gmail.com