Avocata iranian Nasrin Sotoudeh a fost condamnată la 38 de ani de închisoare și 148 de lovituri de bici

Avocata care a fost premiată cu premiul Saharov pentru libertatea  de exprimare, a criticat noul cod penal.

Nasrin Sotoudeh a fost condamnată  la 38 de ani de închisoare și 148 de lovituri de bici.

Avocata de origine iraniană, o activistă faimoasă pentru drepturile femeii, a fost găsită vinovată în două procese legate de activitatea sa.

Vestea a fost răspândită de soțul femeii, Reza Khandan, într-o postare pe profilul ei de pe Facebook.

Omul a fost condamnat în ianuarie  la 5 ani pentru conspirarea împotriva securității naționale și un an pentru propaganda antiguvernamentală, împreună cu un alt activist, Farhad Meisami.

 

Agenția de presă iraniană Isna a raportat vestea unei condamnări pentru Sotudeh în absență la 5 ani pentru conspirație împotriva regimului și 2 ani pentru că a insultat pe liderul suprem, Ayatollah Ali Khamenei. Dar Nasrin, într-o scurtă conversație cu soțul ei, a negat amploarea celor două sentințe, asigurându-i că a fost condamnată la 38 de ani.

 

Sotoudeh, premiată cu premiul Saharov pentru libertatea de exprimere (acordat de Parlamentul European) în 2012, a fost arestată în iunie 2018 după ce a fost condamnat în absență la 5 ani de închisoare de către tribunalul revoluționar din Teheran, pentru spionaj.

 

Potrivit Amnesty International, care denunță “sentința șocantă și rușinoasă care a avut loc după un alt proces neregulat”, este cea mai severă sentință care a fost aplicată în ultimii ani unui apărător al drepturilor omului în Iran.

Sotoudeh a apărat femeile arestate pentru că și-au descoperit fața și capul în locurile publice și a  criticat  noul cod penal care permite doar unui număr mic de avocați să reprezinte inculpații de crime împotriva securității naționale.

 

Te-ar putea interesa și Istoria uitată a femeilor din lagărele de concentrare obligate să se prostitueze

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe MondoNews24

Urmărește pagina noastră de Facebook

 

Tu nu-mi spune ce să scriu, eu nu-ți spun cum să gândești.
Dacă ai ceva de spus, scrie la
ro.mondonews24@gmail.com