Incredibil, dar adevărat, OMS și-a schimbat iar părerea: „Persoanele asimptomatice transmit virusul”

Dr. Maria Van Kerkhove, șefa echipei tehnice anti-Covid-19 a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a lansat pe 8 iunie o declarație decisiv puternică: „Este foarte rar ca o persoană asimptomatică să transmită coronavirus”, apoi a corectat-o ​​ieri, afirmând că a făcut referire la „un set de date limitat”.

„Încă o dată – afirmă președintele Nino Cartabellotta, medic specialist italian – ipse dixit condiționează informațiile publice cu privire la coronavirus. De această dată nu de către liderii de opinie naționali, ci de un reprezentant al celei mai înalte autorități internaționale de sănătate. Și în această fază foarte delicată a pandemiei, ar fi indicat să cunoaștem rezultatele cercetărilor deja disponibile, înainte de a lansa declarații îndrăznețe și periculoase, riscând să condiționeze politicile de sănătate ale întregii planete ».

Dar ce spun aceste dovezi științifice adunate în mod sistematic pe această problemă de o mare importanță pentru sănătatea publică astăzi? Pe 3 iunie, Daniele Horan și Eric Topol au publicat o revizuire în Analele de Medicină Internă, care rezumă cele mai bune dovezi disponibile privind infecția ASS-CoV-2 asimptomatică.

Prea mulți morți: în cimitirele din Brazilia corpurile sunt exhumate pentru a face loc victimelor de Covid

• Aproximativ 40-45% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 nu prezintă simptome, ceea ce sugerează un potențial ridicat al virusului să se răspândească în populație într-un mod silențios și extins. Având în vedere că în diversele cohorte nu este întotdeauna posibilă distingerea asimptomatică de cele pre-simptomatice, cercetătorii raportează în mod conservator că persoanele infectate care nu prezintă simptome sunt de cel puțin 30%.

• Subiecții asimptomatici pot transmite virusul pentru o perioadă extinsă, probabil chiar mai mult de 14 zile.

• Absența simptomelor nu este aceeași cu absența leziunilor: de fapt, în tomografe   au fost detectate anomalii pulmonare subclinice de o semnificație incertă în asimptomatici care necesită studii suplimentare .

• Datorită riscului ridicat de difuzie silențioasă de către subiecți asimptomatici, este esențial să se extindă strategiile de testare la persoane fără simptome.

„Dovada disponibilă până în prezent – conchide Cartabellotta – arată că prevalența subiecților asimptomatici este un factor relevant în răspândirea infecției din Sars-Cov-2. În consecință, în această fază a pandemiei, măsurile de sănătate publică trebuie să fie orientate atât pentru identificarea, trasarea și izolarea subiecților asimptomatici, cât și pentru a impune distanțarea socială și utilizarea măștii atunci când nu este posibilă menținerea distanței de siguranță “.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter,  Instragram și Odnoklassniki

 

Tu nu-mi spune ce să scriu, eu nu-ți spun cum să gândești.
Dacă ai ceva de spus, scrie la
ro.mondonews24@gmail.com