75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz

Au trecut 75 de ani de când trupele sovietice au eliberat lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia, dar încă mai continuă identificarea numelor celor peste un milion de victime. Istoricii colectează cu atenție informațiile, folosind totul – de la listele de transport şi etichetele valizelor până la inscripțiile graffiti rămase pe pereții lagărului – pentru a încerca să-i identifice pe toți cei uciși de naziști.

De la deschiderea sa, în urmă cu 75 de ani, pe 27 ianuarie 1945, Auschwitz a devenit unul dintre simbolurile atrocităților Holocaustului. 1.100.000 de bărbați, femei și copii au fost uciși în lagărul de moarte nazist. Prizonierii trimiși în lagăr au inclus evrei, țigani, homosexuali, Martorii lui Iehova, polonezi și sovietici. Auschwitz a fost cel mai mare lagăr de concentrare care a funcționat în timpul celui de-al doilea război mondial și 80% dintre cei care au sosit acolo au fost uciși imediat.

Citește și Moașa care a salvat trei mii de copii de la moarte la Auschwitz

În total, aproximativ 6 milioane de evrei europeni au murit în timpul Holocaustului. Când sovieticii au deschis porțile taberei, au găsit 7.000 de supraviețuitori.

La 27 ianuarie 1945, soldații armatei roșii sovietice au eliberat lagărul de moarte de la Auschwitz în Polonia ocupată de germani. Germanii fugiseră deja spre vest, lăsând în urmă trupurile prizonierilor împușcați și mii de supraviețuitori bolnavi și flămânzi. Trupele sovietice au găsit, de asemenea, camerele de gaz și crematoriile pe care naziștii le-au detonat înainte de a fugi, în încercarea de a șterge probele uciderilor în masă. Dar genocidul era prea vast pentru a fi ascuns. Astăzi Auschwitz-Birkenau este principalul simbol al tragediei Holocaustului și înregistrează în fiecare an un număr record de vizitatori – 2,3 milioane în 2019.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Tu nu-mi spune ce să scriu, eu nu-ți spun cum să gândești.
Dacă ai ceva de spus, scrie la
ro.mondonews24@gmail.com